Консервиране на Имамбаялдъ
Имамбаялдъ Консервата имамбаялдъ представлява резанки от патладжан, изпържени в растително масло и наредени в бурканите, като между тях е поставена плънка от изпържен лук, обелени и нарязани червени домати, обелени скилидки чесън, разни подправки и сол. Патладжанът трябва да бъде пресен, с тъмновиолетов цвят, с гланцова повърхност, с еластично, твърдо, нежно, белезникаво и без кухини месо. При подбора и сортирането се отстраняват всички набити, наранени от болести и неприятели плодове. Годните за консервиране патладжани се измиват с чиста течаща вода, след което се отстраняват дръжките им със зелените венечни листа. Почистените патладжани се нарязват по дължина на 4 до 8 филии в зависимост от големината на плода, а след това се нарязват и напречно. За отстраняване на горчивите вещества от патладжана нарязаните парчета се накисват 30—40 мин в солен разтвор, приговтвен в съотношение 1 л вода и 30 г сол. Изкиснатият патладжан се измива с чиста течаща вода неколкократно, след което се изпържва в горещо (150°С) рафинирано слънчогледово масло, докато добие златистожълт цвят. При дълго пържене патладжанът потъмнява. От такъв патладжан се получава продукт с тъмен цвят, лош вкус и миризма. Доматите трябва да бъдат здрави, червени, без зелени петна и петна от слънчев пригор или болести и неприятели. Те се попарват в гореща вода, потапят се след това в студена вода, обелват се, нарязват се и се смилат през машинка за мелене на месо. Лукът се обелва, измива се с течаща вода, нарязва се на тънки ивици и се пържи в горещо растително масло, докато добие златистожълт цвят. Листата от магданоза се подбират, като се отстраняват изсъхналите, завехналите и пожълтелите листа и страничните примеси, измиват се с вода и се нарязват на ситно. Чесънът се обелва и скилидките се нарязват на филийки. За приготвяне на 10 кг имамбаялдъ са необходими следните количества зеленчук:
Син патладжан изпържен 6 кг
Червени домати обелени и нарязани 3 кг
Лук изпържен 1.6 кг
Чесън 180 гр.
Магданоз на листа (нарязан) 20 гр.
Растително масло 500 гр.
Сол 150гр.
Плънката се приготвя по следния начин. В добре калайдисана тава или дълбок тиган се налива 250 г прецедено растително масло, останало след изпържването на патладжана, доливат се още 250 г прясно растително масло и се загрява до 120—130°С. В загрятата мазнина се поставят 3 кг пресни, очистени и нарязани домати и се пържат, докато останат наполовина. Прибавят се изпърженият лук (около 1,6 кг) и 20—25 г нарязан магданоз и се пържи, докато маслото стане прозрачно и зеленчукът потъне изцяло в него. На дъното на буркана се нарежда един ред изпържени патладжани, върху него се поставят ред от плънката и няколко парчета от нарязания чесън, след това втори ред изпържени патладжани, отново плънка и чесън и т. н, до напълването на буркана. Най-отгоре се нареждат парчета пържен патладжан и бурканът се допълва с прецедено растително масло, в което са пържени патладжанът и лукът. Напълнените буркани се затварят и стерилизират 100 мин. За предпочитане е да се използуват буркани с по-малък обем с оглед бързата консумация на продукта при отварянето на консервата.

3 thoughts on “Консервиране на Имамбаялдъ

  1. моля във връзка с времето за стерелизиране, споделете вярна ли е цифрата 100 мин., или просто е сгрешено и времето за стерилизациия е 10 мин
    Благодаря ви

  2. Прецизно изложена технология за производство при домашни условия на тази вкусна храна т.н. имамбаялдъ и консервирането и. Ще опитам да я направя по рецептата още щом узрее патладжанът.

Вашият коментар