Консервиране на Бамя
Бамята се консервира заедно с червени домати и се залива с доматен сок. За приготвяне на консервата се употребяват съвсем млада и крехка бамя и средно едри червени домати.
 
До момента на преработването бамята се съхранява на сенчесто и проветриво място. Тя трябва да се преработи в срок от 24 часа след беритбата й. Подходящи за консервиране са сортовете бамя Каваклийска, Цариградска и Султание. Подготовката на бамята се състои в изрязване на дръжката и основата с остро неръждаемо ножче, като се внимава да не се отворят каналите на семенниците. Почистената бамя се измива в обилно количество, вода и се попарва от 1 до 3 мин в кипящ солен разтвор, който се приготвя,като на 1 л вода се прибавят 20 г сол и 5 г винена киселина. След попарването бамята се охлажда до 25°С.
 
Червените домати трябва да бъдат здрави и добре узрели. Те се измиват много добре, след което с остро неръждаемо ножче сз изрязва мястото на плододръжката.
 
Доматеният сок се приготвя от здрави и добре узрели домати. Доматите се почистват от дръжките, измиват се, нарязват се, поставят се в подходящ съд и се варят в собствения им сок, докато омекнат. След това се смачкват и пасиратпрез гъсто сито, за да се отделят семките и кожи-цата. Пасираният сок се посолява (20 г сол на 1 л).
 
Подготвените суровини се пълнят в бурканите и се заливат с доматен сок, загрят до 80°С.
 
В един. буркан  градинарски, се поставят 450 г бамя, 170 г домати и 230 г доматен сок.
 
След напълването им бурканите се затварят веднага и се стерилизират 100 мин.

Вашият коментар