Бабата – незаменима в едно семейство!
Не, че дядото не е важен, необходим и скъп човек на едно семейство, но като мъж той не олицетворява семейството и не носи в себе си натрупаната с поколенията майчина любов, която да препредава на внуци и правнуци.  А бабата -  това е образът на майката и колкото повече време е минало, толкова повече истини, радости и болки е натрупала в себе си, толкова повече деца е „родила“ и „отгледала“. С всяко внуче тя се ражда наново, преживява делата и съдбините му и вехне незабелязано, докато в един момент някой не я види – променена, остаряла и с натежал поглед, все още бореща се, искаща, но все по-неможеща. Децата я обожават, защото тя винаги е била част от тях. Гледала ги е като малки, водила ги е на непознати места, показвала им е различни неща и е разказвала най-чудните истории от далечното минало. С времето внучетата разбират, че този човек, когото виждат все по-рядко, но обичат все толкова дълбоко, не е герой от приказка, а реален човек, на когото е присъщо всичко земно и който няма да е винаги част от семейството. Един ден ще трябва да се разделят и най-страшното от всичко е моментът, в който започне сбогуването, онзи предел на възрастта и у двамата, когато многото думи са излишни, защото единият се е изморил, а другият вече разбира всичко. В този миг ти се иска винаги да си до нея и да не изпуснеш ценните моменти, които Господ е отредил да имате. Бориш се с времето, със себе си, с живота, негодуваш, но приемаш, че баба вече не е същата – не може да стои до котлона търпеливо и да прави палачинки, не разказва дългите истории от миналото, а повтаря едни и същи несгоди от настоящето и все повече й липсват сили за много неща, за които желание не липсва, но … И когато в един миг погледнеш в очите на майка си сълзите, докато разтрива сухия кокалест гръб на баба, разбираш, че още някой преживява това, което изпитваш ти може би още по-силно и с още по-голяма мъка. Бабата всъщност е нашата майка - човекът, на когото отдаваме всичко в живота си и който изживява всяка наша стъпка заедно с нас. Преди време моята майка, гледайки внучетата си, ми каза: „Не искам да си помислям какви съдби Господ им е отредил и какво ще трябва да се преживее! Не знам дали ще издържа!“ Тогава в нейното лице аз преоткрих моята баба и усетих силата на чувствата, с които тя обгръща своите внуци. А за децата си се помолих да им даде възможност животът да са дълго време със своите баби и като мен да почерпят мъдростта на времето, силата на любовта и превратностите на живота.

One thought on “Бабата – незаменима в едно семейство!

  1. ЦИТИРАМ ЧАСТ ОТ ТЕКСТА:ПОВТАРЯ ЕДНИ И СЪЩИ НЕСГОДИ ОТ НАСТОЯЩЕТО И ВСЕ ПОВЕЧЕ И ЛИПСВАТ СИЛИ ЗА МНОГО НЕЩА,ЖЕЛАНИЕ НЕ ЛИПСВА НО…
    НА ДОСТА МЕСТА В ТЕКСТА ИМА ДУМИ КАТО БОРБА ,СБОГУВАНЕ,КРАЙ НА ЖИВОТА И Т.Н
    АКО ИСКАМЕ ДА ПОЛУЧИМ ПО РАЗЛИЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА ПО ВЪПРОСА ЗА МЯСТОТО НА БАБАТА И ДЯДОТО В ЖИВОТА НА ДЕТЕТО Е ДОБРЕ ДА СЕ ПОЗОВЕМ НА НАУКАТА ЗА ЖИВОТА БИОЛОГИЯТА.ТАМ ЖИВОТА Е ОПРЕДЕЛЕН КАТО НЕПРЕКЪСНАТА ПРОМЯНА НА ИНДИВИДА В ОБЩУВАНЕТО СИ С ОКОЛНАТА СРЕДА С ЦЕЛ ИЗХРАНВАНЕ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ПОДОБНИ ВИДОВЕ.ТЪЙ КАТО ЧОВЕКЪТ ПРИНАДЛЕЖИ КЪМ ЦАРСТВО ЖИВОТНИ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СЕ ПОЗОВЕМ НА ФАКТА ЧЕ НИКЪДЕ В ПРИРОДАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА МОДЕЛ МАЛКИТЕ ДА БЪДАТ ОТГЛЕЖДАНИ ОТ ПО СТАРИТЕ.НАПРОТИВ ОПИТНОСТ СЕ ПРИЕМА САМО И ПРЯКО ОТ РОДИТЕЛИТЕ, НЕЩО ПОВЕЧЕ АКО ДРУГ ЕКЗЕМПЛЯР СЕ ДОКОСНЕ ДО МАЛКОТО ТО БИВА ИЗОСТАВЕНО ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е „ЗАМЪРСЕНО’ А ОТСЕЛЯВАНЕТО Е ВАЖЕН ИНСТИНКТ В ПРИРОДАТА.ТОЗИ ЗАКОН ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО НА ЖИВОТА МОЖЕМ ДА ПОТВЪРДИМ И С ИНСТРУМЕНТ НА ФИЗИКАТА В КОЯТО ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ЗАКОНИ КАСАЕ ПРЕМИНАВАНЕТО НА ЕНЕРГИЯ ОТ ПО ЗАРЕДЕНАТА ЧАСТ НА ВЕРИГАТА КЪМ ПО СЛАБАТА.Е КАК ТОГАВА НЯМА БАБАТА ДА ИСКА ДА Е ВИНАГИ КОГАТО МОЖЕ ДО ВНУЧЕТО СИ КОГАТО ТО БЛИКА ОТ ЕНЕРГИЯ И ЖИВОТ ,КОЙТО СТАРИТЕ ХОРА ВЕЧЕ ПОЧТИ СА ИЗЧЕРПАЛИ.ПРЕЛИВАНЕТО НА ПОТЕНЦИАЛ ОТ ПО ВИСОКИЯТ КЪМ ПО НИСКИЯТ ЕНЕРГИЕН ОБЕКТ КАКЪВТО Е ВСЕКИ ЖИВ ЧОВЕК ПРЕВРЪЩА НИЩО НЕ ПОДОЗИРАЩИТЕ ДЕЦА В АКУМУЛАТОРИ ЗА БОЛНИТЕ ИЛИ СТАРИ ХОРА.ЗА ТОВА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ГРЕЙНАЛИТЕ ИМ ЛИЦА ПРИ ВСЯКА СРЕЩА С ПО МЛАДИ ХОРА КАМОЛИ ДЕЦА КОИТО СА ПРИНУДЕНИ ПО НЯКОЛКО ГОДИНИ ДА БЪДАТ ОТГЛЕЖДАНИ И ИЗЦЕЖДАНИ ОТ СВОИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ БЕЗ ТОВА ДА Е ЗАБЕЛЕЖИМО ЗА РОДИТЕЛИТЕ.НЯМА ПОДОБНО НЕЩО В ПРИРОДАТА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СТАРИТЕ ИНДИВИДИ ,ТАМ ВСЕКИ ДЕН ЖИВОТА УЧИ КАК ДА СЕ ЖИВЕЕ И ДЕЦАТА ГЛЕДАЙКИ СВОИТЕ РОДИТЕЛИ ЗАРЕЖДАТ АВТОМАТИЧНО ТЯХНАТА ОПИТНОСТ И ЗАПАЗВАТ СВОЯТА СИЛА ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ ВЪВ ВРЕМЕНА КЪДЕТО БАБАТА И ДЯДОТО НЯМА ДА ДОСТИГНАТ.
    ТУК АКО СЕ ДИСТАНЦИРАМЕ ОТ ЕМОЦИИТЕ МОЖЕ ДА ПОСТАВИМ ДОСТА ВЪПРОСИ ОТ РОДА НА ЗАЩО СТАРИТЕ ХОРА КАТО ИМАТ ТОЛКОВА ОПИТ НЕ СИ ГЛЕДАТ ТЕХНИЯТ ЖИВОТ И НЕ СЕ РАЗВИВАТ .ЗАЩО КАТО СА МН. НАПРЕД С МАТЕРИАЛА СА СЕ ДОКАРАЛИ ДО СЪСТОЯНИЕ НА БОЛЕСТ И КАКТО ВИДЯХ В СТАТИЯТА ЕДНО ОТЧАЯНИЕ И УМИЛЕНИЕ ДА ДАВАШ ЛЮБОВ В КАВИЧКИ И ТО САМО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА.ДЕТЕТО НЯМА НУЖДА ОТ ЕМОЦИИ ,ТО ИМА НУЖДА ОТ ОПИТНОСТ В МОМЕНТА И САМО НАБЛЮДАВАЙКИ СВОИТЕ РОДИТЕЛИ,А НЕ ОТ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ ДУМИ ОТ ХОРА ДЕЛАТА НА КОИТО СА САМО НА ДОВЕРИЕ Т.Е НЕЩАТА НЕ СЕ СЛУЧВАТ ТУК И СЕГА А ТОВА Е НАЙ ВАЖНО ЗА ДЕТЕТО. КАТО ПОСЛЕДНО ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ТОВА КОЕТО НАПИСАХ ЩЕ СЕ ПОЗОВА ПАК НА НАУКАТА БИОЛОГИЯ КЪДЕТО НАУЧАВАМЕ ЗА ТОВА ЧЕ ДЕТЕТО НОСИ 50% ОТ ГЕНИТЕ НА МАЙКАТА И ОСТАНАЛАТА ПОЛОВИНА НА БАЩАТА,НЯМА ГЕНИ НА БАБАТА И ДЯДОТО ДОТОЛКОВА ЧЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ И ГАРАНТИРАТ РАЗВИТИЕТО НА ДЕТЕТО ТОВА МОЛЯ ЯСНО ДА СЕ РАЗБЕРЕ ОТ РОДИТЕЛИТЕ В ТОЗИ СМИСЪЛ В ПРИРОДАТА ПАНТЕРАТА ИЛИ ЛЪВЪТ НЯМАТ БАБА И ДЯДО ЗАЩОТО АКО РОДИТЕЛИТЕ ИМ ГИ ОСТАВЯТ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ТЯХ ДА СА ГИ НАПАДНАЛИ И ИЗЯЛИ НА ВТОРИЯ ДЕН.В ТОЗИ СМИСЪЛ ДЕТЕТО ПОРАСТВА ПЪЛНОЦЕННО САНО КОГАТО Е В ПОСТОЯНЕН КОНТАКТ С РОДИТЕЛИТЕ ЗАЩОТО ВЪЗБУДАТА НА СОБСТВЕНИТЕ ИМ ГЕНИ ГАРАНТИРА ДЕТЕТО ДА НЕ СТАНЕ ЗАМЪРСЕНО ОТ ЧУЖДА ОПИТНОСТ НЕСЪОТВЕТСТВАЩА НА ГЕНОТИПА КОЙТО ПО ПРИРОДА НОСИ В ГЕНИТЕ СИ.ДА ВЯРНО Е ЧЕ БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ПОЛАГАТ МН. УСИЛИЯ И ТЪРПЕНИЕ ДЕЦАТА ДА ПРИЕМАТ ТЕХНИТЕ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ КОИТО СОБСТВЕНИТЕ ИМ ДЕЦА В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НАРИЧАТ ТЕХЕН СИ ОПИТ НО БЕЗЗАЩИТНОТО ДЕТЕ ПРИЕМА НАСИЛА И ТОВА ГО ОСАКАТЯВА. РАЗБИРА СЕ ВСИЧКО ТОВА НЕ ИЗЧЕРПВА ТЪРСЕНЕТО НИ В ТАЗИ ОБЛАСТ НА ПРИЧИНИТЕ ЗА РАННИТЕ БОЛЕСТИ ПРИ ДЕЦАТА,АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И НАСЛЕДСТВЕНИ ТАКИВА,АКО ИМАТЕ ИНТЕРЕС МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ТЪРСИМ ОТГОВОР И НА ДРУГИ ФУНДАМЕНТАЛНИ ВЪПРОСИ.

Вашият коментар