Осми март – ден на жената
Международният ден на жените се отбелязва ежегодно на 8 март. Денят се празнува повече от век и не е специфичен за отделна страна, група или организация.
Международен ден на жената


Международният ден на жените се отбелязва ежегодно на 8 март.

Денят се празнува повече от век и не е специфичен за отделна страна, група или организация.

Глория Щайнем, световноизвестна феминистка, журналистка и активистка, веднъж споделя в едно интервю: "Историята на борбата на жените за равенство не принадлежи на нито една феминистка, нито на която и да е организация, а на колективните усилия на всички, които се грижат за човешките права."

Равни права

Международният ден на жената (8 март) е световен ден, посветен на социалните, икономическите, културните и политическите постижения на жените. Денят също бележи призив за действие за ускоряване на равенството между половете.

Нито едно правителство, НПО, благотворителна организация, корпорация, академична институция, женска мрежа или медиен център не са единствено отговорни за Международния ден на жените. Международният ден на жената е колективен ден на световното празненство и призив за равенство между половете.

Признателност

Едно нещо обече е сигурно - Международният ден на жената се отбелязва вече повече от век, дори и във времена, в които е спорно понякога кой е силният пол.

За историята на празника и неговото възникване е писано много. Важното е на този ден просто да благодарим на тази, заради която сме на този свят и която до сетния си дъх живее с мисълта за нас.

Да оставим настрана феминизма. Да се обърнем към жената, да се опитаме да вникнем в същността й, просто да се опитаме... или да я видим във всичките й роли ежедневно! Това е достатъчно, за да разберем защо повече от век празнуваме Международен ден на жината!

Любов