Сушене и осоляване на риба

Имам проблем как да суша и осоля риба!

Ето нашето предложение!

Осоляване на риба в саламура. Рибата, след като се почисти от вътрешностите и люспите, се нарежда в съд. Сварява се саламура от 1 л вода, 250 г сол, зърна черен пипер, бахар и дафинов лист, охлажда се и се излива върху рибата. След 20 дни рибата се изважда, измива се със студена вода и се окачва на студено проветриво място да съхне. За да се запази за по-дълго, опушва се.

Осоляване на риба по бърз начин. Рибата се почиства и всяка поотделно се потопява за една минута във вряща подсолена вода /на 1 л вода 40 г сол/. След това се поставя за 2 минути в чист оцет, а после се кисне 30 минути в наситен охладен разтвор от сол. Наситеният разтвор се приготвя с толкова сол, че част от нея да остане неразтворена във водата, възварява се и се оставя да изстине. След изваждането й от соления разтвор, рибата се окачва на проветриво място. Тя засъхва и по повърхността й се образува тънка корица.

Така приготвената риба се запазва няколко месеца.

Сушене на чирози. Чирозите се приготвят от скумриите през пролетта, когато са си хвърлили хайвера.

Скумриите се почистват от вътрешностите, които се изваждат през хрилните отвори, без да се разрязва коремната кухина, измиват се, навързват се по две, като се нанизват с конец през опашната перка, и се оставят 8 часа в солен разтвор, приготвен в съотношение: 1 л вода, 25 г сол. Промиват се със студена вода и се окачват да съхнат две седмици.

Сушене на шаран. Рибите се почистват от люспите и вътрешностите. Главите и опашките се отрязват. Осоляват се със суха сол или в саламура 10 дни, след което се измиват, отцеждат се и леко се посоляват със сол, смесена с 2 % селитра. Окачват се на сухо проветриво място да съхнат 2—3 седмици.

Изсушената риба се опакова в сандъчета, на които отстрани се правят отвори за проветряване. Между рибата се поставят сухи пръчици със същата цел. Съхранява се на проветриво място до една година.

Риба в масло. Рибата се почиства и измива от кръвта, отцежда се и се нарязва според големината на съда, в който ще се нареди. Осолява се, като се държи половин час в солен разтвор, приготвен в съотношение: 1 л вода, 250 г сол. Измива се, отцежда се и се пържи до зачервяване от всички страни в растително масло. Изпържената риба се нарежда в стъклен съд, като помежду се поставят зърна от черен пипер и бахар, дафинови листа и парченца лимон. Залива се с маслото, в което е била пържена. Маслото трябва да я покрива с пласт от 2 см.

По този начин се запазват обикновено паламуд, торук, кефал и др.

Осоляване на хайвер. Изваденият хайвер се осолява на далаци или се почиства от ципата, която го обвива. Осолява се, като се примеси със ситна сол — 85 г сол на 1 кг хайвер. Прибавя се и по 1 г калиева селитра за запазване червения цвят на хайвера. Хайверът се нарежда плътно в буркани и се съхранява в хладно помещение. Зреенето му продължава 2—3 месеца. Добре запазеният хайвер има керемиденочервен цвят и приятно солен вкус.

1 коментар

Вашият коментар