Стерилизация на буркани

В голям съд (тенджера, казан, тенекия) постелете парче плат на няколко ката, което да отделя стъклените съдове от силно нагорещения диск. Между бурканите също е добре да има платнени прегради, за да се отделят един от друг, което помага и за правилното им и равномерно загряване. Когато ги наредите, залейте ги с вода, която има температурата на самите буркани.

От момента на завиране на водата се отчита времето за стерилизация. Времето, посочено по-долу, се отнася за стандартните буркани. Ако вместимостта им е поголяма или по-малка, минутите съответно се увеличават или намаляват.

Продукти Стерилизиране в минути
    Зелен фасул     70-90
   Грах на зърна  80-90
    Зелена бакла    70- 80
     Бамя     90-100
    Пиперки за пълнене    20-25
    Патладжани     40-45
     Червени домати             20-25
     Доматено пюре              20
    Лютеница          (бурканчета  от           400гр.)        30
   Гювеч   с бамя   60-70
  Кьопоолу (зелен                хайвер)               80-90
    Икра     80- 90
    Имамбаялдъ     80-90
   Паприкаш          30-35
   Печени белени                пиперки             20-25
   Пържени пиперки        34-40

Ако зеленият фасул, баклата, грахът и бамята се сварят предварително, за стерилизацията им са необходими не повече от 15-20 минути. След като изтече необходимото време, съдът се сваля от огъня и едва когато водата се охлади, се вадят бурканите.

Изгубено време, скучно занимание от времето на бабите ни или изблик на носталгия е консервирането? Трябва с ръка на сърцето да си признаем, че изисканата кулинария гледа с доста голямо пренебрежение на бурканите, което си е направо необяснимо.

Защото:

Пуканите чушлета, подправени с копър, чесън и оцет правят мека и найлютата ракия, а разговорите на масата – още по-сладки и приятни.

Царската туршия става наистина царска, само ако е приготвена вкъщи от грижливо подбрани свежи зеленчуци.

Ако не сте си приготвили бидончето с кисело зеле по всички правила на мераклийското изкуство (то хрян, то глава червено цвекло и кочан царевица) любимите на цялото семейство сармички ще „избягат” от менюто ви.

И накрая, никой не може да ме убеди, че рафта с красиви бурканчета, може да мине без домашната лютеница – като гарнитура за барбекюто, разбъркана с нарязан лук за мезе или просто върху филийка мек хляб.

Източник: http://zimnina.com/, 2009г.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.