Обработка на сланина

 

Сланина
Сланина

Солена сланина. За да бъде кожата на сланината крехка и вкусна за ядене, тя трябва да се натрие със сол, докато е още топла.

Сланината се отделя от закланото прасе на другия ден след заколването, когато месото е изстинало и се е стегнало /най-вкусна и най- крехка е сланината от гърба на животното/, нарязва се на правилни четвъртити парчета, натрива се от всички страни изобилно със сол и се нарежда в дървен съд или буркан с кожата отдолу. Големите празнини се попълват с изрезки от сланина, а малките се насипват със сол. Поставя се много сол, защото сланината не се пресолява. За 10 кг сланина е необходимо не по-малко от 1 кг сол.

Сланината е годна за ядене 20 дни след осоляването.

През пролетта, когато времето се затопли, за да не получи лош дъх, сланината се измива със студена вода и се нарежда отново в съда, като се залива с преварена охладена саламура, приготвена в съотношение: 300 г сол към 1 л вода.                                    

Пушена сланина. Приготвя се от солена сланина. Изважда се сланината 20 дни след осоляването, почиства се от солта и се измива в студена вода. Опушва се в продължение на 8—10 дни, докато добие златисто-кафяв цвят. След опушването всяко парче се натрива с червен пипер и по желание със счукан чесън. Пази се на сухо студено място.

Варена сланина. След като сланината престои 20 дни в солта и се осоли добре, за да стане по-крехка и по-вкусна, тя се сварява. Поставя се в съд с вряща вода, в която се прибавят подправки — 50 г лук, 25 г чесън, 3 зърна карамфил, 5 зърна черен пипер, 1 дафинов лист на 2,5 л вода. Вари се около 1 час. Оставя се на студено да се стегне. Чрез сваряването трайността на сланината се намалява. Поради това сланината се сварява в количество, което може да се консумира за десетина дни.

[contact-form 1 „Форма за контакт 1“]

Вашият коментар