Доматен сок

За приготвяне на доматен сок се използуват пресни, здрави и напълно зрели червени домати. Доматите се обелват, като се потапят за минута във вряща вода и след това бързо се охлаждат със студена течаща вода. Обелените домати се настъргват на ренде от пластмаса или се смилат с машинка за мелене на месо, на която се поставя специален допълнителен конус за отделяне на семките и люспите.

Полученият доматен сок се насипва в буркани, които се затварят, нареждат се в стерилизатора със загрята до 60°С вода и се стерилизират 15 мин.

Доматеният сок може да се стерилизира и преди да се налее в съдовете. За целта той се насипва в голям съди се вари 10 мин. Врящият сок се насипва в добре измити с гореща вода и сапун и затоплени бутилки, обвити в хартия. Бутилките се пълнят догоре и се затварят с
тапи, изварени във вода в продължение на 10 мин. Пълните бутилки се оставят да изстинат в легнало положение за допълнително стерилизиране на тапите от горещия сок. При охлаждането бутилките се разклащат няколко пъти, за да може горещият сок от центъра да отиде към периферията на бутилката и да стерилизира вътрешната й повърхност.

След като бутилките изстинат, тапите се обливат с разтопен парафин или смола.

След охлаждането за по-сигурно устието на бутилките се потопява в разтопен парафин.

Вкусът на доматения сок може да се подобри, като в момента на завирането му към него се прибавят ситно нарязан магданоз, целина, лук или чесън.


Доматеният сок се употребява при приготвянето на супи, сосове и ястия. Поднася се и за пиене в сурово състояние, разреден и подсладен със сироп или с прибавка на лимон и ситно нарязан пресен магданоз.

Вашият коментар