Наскоро моя приятелка ми сподели нещо, за което не бях се замисляла въобще. Става въпрос за яйцата, които си купуваме и по-точно не ядем ли понякога заедно с яйцето и зародиш на пиленце! Звучи ужасно, но първосигнално реагирах, че това е невъзможно, после все пак реших да попрочета малко и накрая ще споделя и с вас своите наблюдения от проучването!

За кокошите яйца често се изказва отрицателно мнение, но те са източник на белтъчини и лутеин, който предпазва очите от катаракта (заболяване на окото, което представлява помътняване на естествената леща). Изследвания доказват, че тези вещества предотвратяват образуването на тромби, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Съвсем нови проучвания разкриват, че употребата на шест яйца седмично намалява риска от рак на гърдата с 44%. Въпросът за холестерола също е винаги свързан с темата за яйцата, но диетолозите твърдят, че 1-2 яйца дневно не повишават нивото му, тъй като организмът сам произвежда холестерол от натрупаните мазнини, а не го получава от богатите на холестерол продукти, към които се отнасят и яйцата. При всички положения яйцата са полезна и необходима за организма храна, въпреки че познавам и хора, които никога не са ги хапвали и се радват на цветущо здраве.

Въпросът за зародишите обаче е друго нещо. По принцип яйцата, закупени от магазина, не са оплодени, тъй като на всички ни е известен методът им на отглеждане, а и липсата на петли е основополагащ фактор. J Понякога от магазина за хранителни стоки ни попада яйце, което съдържа малко кръвно петънце, което, според някои, е оплодена яйцеклетка. Това обаче не е така. Противно на всеобщото мнение, тези малки петна (кръвта), не са оплодени яйцеклетки, а по-скоро са предизвикани от разкъсване на кръвоносен съд на повърхността на жълтък по време на създаването на яйцето или подобен инцидент в стената на яйцепровода. Много лесно подобно петънце може да се премахне с върха на ножа, ако желаете, но такива яйца нямат зародиши и са годни за ядене. Според други хора, по-белите места около белтъка, които не стоят прозрачни, а бели и са струпани на едно место, са проблем. И това не е така. Напротив, колкото по-видни, толкова по-прясно е яйцето.

Ще кажете, че всичко е наред само с яйцата от магазина, но и това не е така, защото при снасяне яйцата имат определена температура и когато се сложи на по-студена, се пресичат и дори да са били оплодени, ефектът се губи. Снасянето на яйцата е свързано с определени интервали от време и всеки, който гледа кокошки, за да му снасят яйца, знае това и ги обира от полозите, а не ги оставя да ги мътят. На тези, които твърдят, че ядем зародиши (защото аз със сигурност не съм от тях) мога само да кажа, че нещата никога не са толкова прости и еднозначни. Горките ни баби и дядовци – цял живот са яли зародиши без да знаят, ще си помислят някои, защото навремето почти не е имало двор без петли и кокошки, но и това не е така. Старите хора съвсем не са толкова глупави, за колкото ги мислят някои. Първо събират яйцата веднага щом се снесат и ги слагат в зимника (днес в хладилника), както казва баба ми. После, ако забравят някое яйце, го гледат през сгънато на цилиндър списание, насочено срещу светлината, за да видят през черупката дали има зародиш, или няма. И накрая казват, че вегетарианецът въобще яйца не трябва да яде, били те оплодени, или не. J

Естествено винаги ще има и такива, които ще се задълбочат и ще засегнат темата за партеногенезата. Това е вид размножаване, при което жизнеспособни индивиди се развиват от неоплодени яйцеклетки. През 1953 година двама учени ( Олсен и Марсден), изследователи в селско стопанство в център в Мериленд, случайно открили безполово размножаване при пуйки. Смъртността обаче била голяма и самият метод на оплождане е много по-сложен и изисква много повече време. Подобен тип оплождане се среща по-скоро при някои низши растения, безгръбначни и гръбначни животни (влечуги, риби – например акулите и много рядко при някои птици). При пчелите например от оплодените яйца се развиват пчели работнички, а от неоплодените – търтеи.

Разбира се, има култури, в които яйце с почти развит ембрион вътре се вари и се яде в черупката. Там го смятат за афродизиак и е обикновена всекидневна храна, богата на протеини, която можеш да си купиш от улични търговци. По този начин се консумира във Филипините, Тайланд, Камбоджа, Виетнам и на други места. Често ги сервират и с чаша бира. За голяма част от нас този ужас е непонятен, но за някои от тях пък натъпкани меса в черво, които ние наричаме салам, също са нещо отвратително.

В крайна сметка всеки може да прави, каквото намери за добре и да яде това, което желае. Важното е да не е в разрез със собствената си съвест и да не го глождят неизяснени въпроси. J

3 Comments

 • ha каза:

  Аз не ям айца, защото като хапна и винаги ми се връща обратно :/ Явно организма ми не ги понася. Още като дете ми ставаше много зле от яйцата, но имам близки, които се хранят с яйца и за тях тази статия е полезна. Благодаря за публикуването 🙂

 • Диана каза:

  Приятелко, не предполагах, че съм провокирала толкова задълбочено проучване и анализ по темата :)))))))))
  Все пак като консуматори на пилета……има ли значение на коя точно фаза от жизнения им цикъл го правим!?

  • BozhanaM каза:

   Разбира се, доволна съм от проучването, което направих. Изясних си доста неща. 🙂 Колкото до пилетата – не знам какво точно имаш предвид относно възрастта им, а и става въпрос за яйцата все пак.

Вашият коментар