Сънят на детето – необходимост и спасение!

 

Задължително в живота си всяка майка се сблъсква с проблема за съня на своето дете. При едни нещата минават по-леко, но за съжаление други не могат да се похвалят със същото.  Сънят – необходимост за децата, се превръща в спасителна алтернатива за майките. Това е тяхното време – когато могат да наваксат с работа, да свършат запланувани неща или просто да си починат с топло кафе пред телевизора. Когато обаче нещата не се получат и детето не заспи – настъпва хаос – изнервени деца, уморени родители, несвършена работа и опънати отношения!  Ето някои алтернативни решения за постигането на блаженството сън:

–          Разходка в парка! – една освежаваща разходка, тичане и игри са добър повод да се измори детето;

–          Четене на приказки – напевния спокоен тон на майката и топлата прегръдка понякога също вършат чудеса;

–          Музика или пеене на песни – придружено с леко полюшване е добра алтернатива;

–          Разходка в количка или кола – возенето е единствен метод при много деца, стига да можете да го пренесете след като заспи до вкъщи, за да се възползвате и вие, а не да го чакате в колата J

–          Кърменето – универсално средство при всяко едно сучещо дете;

–          Изключването на телевизора поне половин час преди да го сложите да спи – доказано е, че гледането на телевизия действа възбуждащо на децата, дори и само да работи в стаята в която си играе детето.

–          Сън на открито – ако имате нужда от свеж въздух, можете да го направите и навън. Докато чакате детето, ще си починете и вие.

–          По-ниска температура в стаята за сън – в топли помещения децата спят по-неспокойно и по-кратко.

–          Гасене на всички лампи или спускане на завеси и лягане на цялото семейство (докато заспи детето) – това е моят метод. При мен помогна. Две вечери се съпротивляваше и от третата нататък в осем и половина вече спи.

Сигурно има още хиляди съвети, но най-важното е вашето дете и неговите потребности. Ако все пак пропусне съня или не стане, както сте го запланували, не забравяйте – ще дойде време, когато малкото създание ще порасне и вие ще имате достатъчно време да свършвате винаги всичко, затова порадвайте му се и проявете още малко търпение – все ще се измори!

Вашият коментар