За да изберете качествен зехтин:
  1. Най-важното е да се уверите, че зехтинът, който сте избрали е Extra Virgin. Това е най-висококачественият от всички видове зехтин, извлечен от ръчно набрани, пресни маслини и обработен изключително по механичен път. Не съдържа примеси! Основният показател, определящ качеството на зехтина, е неговата киселинност. Според приетите от Европейския съюз норми, киселинността на зехтин Extra Virgin трябва да бъде в границите от 0,2 до 0,8 процента.
  2. Трябва да се обърне внимание на сертификата за киселинност, поставен върху бутилката. Колкото по-ниска е киселинността, толкова по-високо е качеството на зехтина.
  3. Extra Virgin зехтинът се добива чрез студено пресоване, без рафиниране, при температура -27 градуса С. По този начин в най-голяма степен се запазват здравословните и вкусовите качества на маслината, както и съдържащите се в маслинения плод витамин A, D, E, K и F.
  4. Проверете дали на етикета е посочен знакът на Европейския съюз, удостоверяващ произхода и качеството на продукта.

 

 

Как влияе зехтинът на здравето ни?

–          Добит чрез студено пресоване, без рафиниране, при него в най-голяма степен се заназват съдържащите се в маслинения плод витамини A, D, E, K и F.

–          С много високо съдържание на антиоксиданти – витамин А и Е, които спомагат за неутрализирането на причиняващия рак свободни радикали в организма ни.

–          Предпазва от фатални болести, като атеросклероза и инфаркт.

–          Понижава „лошия“ холестерол, без да влияе върху „добрия“, което води до подобряване на кръвообращението.

–          Понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания.

–          Особено ефективен в предпазването от рак на гърдата и остеопороза.

–          Богат на олеинова киселина, която намира широко приложение в медицината при борбата с редки дегенеративни болести.

–          Изключително полезен при лечение на бронхит, астма, простудни заболявания, ангина, ушни възпаления, бъбречнокаменна болест и ревматизъм.

–          Подпомага нормалното функциониране на храносмилателната система и поддържането на нисък процент вредни вещества в стомаха.

–          Незаменим при лечението на язва, гастрит, запек и други стомашни проблеми.

–          Забавя процеса на стареене на мозъка, вътрешните органи и тъканите.

–          Ефикасен при лекуване на изгаряния, контузии  и изкълчвания.

NB! Препоръчително за правилното съхранение на зехтина е, той да се предлага в тъмни стъклени бутилки!

Вашият коментар