Чаят се получава чрез сушене на младите листенца на вечнозеления чаен храст. Наименованието му произлиза от китайските думи „тцай-йе“, което значи „младо листче“. Според мястото, където се произвежда, чаят бива: руски, грузински, китайски, цейлонски и пр.

Чай

Чай

Чаените листа съдържат 2-5 % кофеин, етерично масло, ензими, витамините С, Р и по-малко витамини от групата В, теофилин, теобромин.

При продължително съхраняване чаят губи етеричните си масла, а с това и вкуса си. Ето защо той трябва да се държи в плътно затварящи се стъклени или порцеланови съдове.  В една чаша чай се съдържа 0,02-0,10 г кофеин, който възбужда нервната система и тонизира организма. Ето защо чаят не се понася добре от хора с повишена възбудимост и от страдащи от безсъние, органични заболявания на сърдечносъдовата система, атеросклероза и хипертонична болест. Здравите хора също не бива да злоупотребяват с употребата на чая, тъй като това може да доведе до възбуда на нервната система и сърцебиене.

Освен кофеин в чая се съдържат алкалоидите теобромин и теофилин, които се използват при сърдечна недостатъчност, като диуретично средство при отоци, при лечение на бронхиална и кардиална астма.

Китайски чаени градини

Китайски чаени градини

Чаят спомага за усвояването на аскорбиновата киселина /витамин С/, за укрепването на кръвоносните съдове, за подобряването на храносмилането. Според японски учени чаят намалява вредното влияние на радиоактивните вещества върху организма.

Чаеното питие може да се приготви по няколко начина:

  1. От концентрирана запарка, която се приготвя в специален чайник, налива се в чаени чаши и се разрежда с вряща вода.
  2. Чаят, поставен в чаша /1/2 до 1 лъжичка/, си залива с кипяща вода и се покрива с чинийка.  След няколко минути е готов за пиене.
  3. От чай, залят с вряща вода /1/2 чаена лъжичка чай за 1 чаша чаено питие/ в специален чайник, който се увива в топъл плат и се оставя така около 5 минути. Готовото питие се налива в чаени чаши и се поднася. Попарените в чайника листа могат да се използват втори път, ако веднага, докато не са изстинали, се залеят с вряща вода.
  4. Чаят, поставен в чайника, се залива със студена вода. Течността се нагрява до кипване /без да ври/. Поднася се като се долива с вряща вода.
Чайник
Чайник

      5.  Чаят в пакетчета се поставя в чаша  и се залива с вряща вода. След няколко минути е готов за пиене.

1 Comment

Вашият коментар