Кога е добре да излъжа?!

Две нови проучвания на Университета на Калифорния, Сан Диего и Университета в Торонто показват, че честността не може да бъде изключена, когато е удобно на родителя. Трябва да се казва истината, а не да се измислят невероятни лъжи, за да се убеди детето в нещо като „Ако не ядеш зеленчуци, няма да пораснеш.” Не трябва да се пращат смесени съобщения и децата да смятат, че честността може да бъде изключена, когато е удобно. Все пак, да казваш истината наистина не всеки път е доброто решение. Ако едно дете не може да рисува, майкат не трябва да му казва, че не е талант. Родителите трябва да насърчават, но и да направят така, че децата им да им имат доверие.

Професорът по психология доктор Гейл Г. Хейман от Сан Диего предлага няколко урока по честност:

–           Дайте истински причини на децата си. Вместо да насърчавате здравословното хранене, запознайте детето си с причини, които наистина могат да го мотивират – как то може да му помогне да му растат големи и силни костите, за тичане и игра

–           Обяснете себе си. Ако, да речем,  получите ужасен подарък , но казвате, че го харесвате, за да се избегне нараняването на  чувствата на леля си, ще помогне на вашето дете да разбере защо не си казваме винаги истината.

Вашият коментар